Contact opnemen

Animatiefilm: van schets tot animatie

Hoe wordt een animatiefilm nou eigenlijk gemaakt? In deze blog laat ik zien hoe de animatiefilm van EventBar tot leven komt. Kijk je mee?

Door Jesse, Product ontwerper
Leestijd: Leestijd 3 min.

Stap 1: Boodschap bepalen

Een animatiefilm start altijd met het bepalen van de boodschap. Wat is het doel van de klant? En waarvoor willen ze de animatiefilm inzetten? We gaan daarbij altijd uit van de kijker. Wat willen zij zien? Animaties lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor het uitleggen van abstracte begrippen. Samen met de klant wordt het doel van de animatiefilm bepaald. Bij EventBar was de boodschap helder: het optimaliseren van barren op evenementen. In de animatiefilm wordt uitgelegd hoe een organisator van een evenement de transitie kan maken van een oude bar naar een moderne bar van EventBar met meer omzet.

Stap 2: Schetsen

Als de boodschap en het doel akkoord zijn, begint het schetsen. Dit gebeurt ouderwets met potlood, papier en een gum. De grafisch vormgever kan zo makkelijk schaven aan de beste schetsen voor de animatiefilm. Uiteraard vindt er altijd een terugkoppeling plaats, zodat de klant onderdeel blijft van het ontwerpproces. Voor de animatiefilm van EventBar is er gekozen voor een oude situatie tegenover een nieuwe situatie. Daarbij is er rekening gehouden met de realiteit, zodat deze overeenkomt met de animaties.

Stap 3: Script schrijven

Als de schetsen zijn goedgekeurd is het tijd voor het script. Het verhaal wordt dan uitgewerkt en er worden eventueel één of twee scènes uitgewerkt. Deze worden samen met het script gepresenteerd aan de klant. Bij deze animatiefilm is het verhaal dat de hoofdpersoon een feest organiseert op de ‘oude’ manier. Er wordt niet nagedacht over de bar, totdat zij in contact komen met EventBar. Op deze manier kan de doelgroep (lees: de organisator van een evenement) zich identificeren met de hoofdpersoon. Zo worden zij bewust van het probleem, waarvan ze eigenlijk nog niet op de hoogte waren.

Stap 4: Storyboard

Het storyboard wordt digitaal of met potlood uitgewerkt. Dit verschilt. Soms zijn er al scenes digitaal uitgewerkt, dan wordt het storyboard digitaal getekend. Is dit niet zo, dan wordt er een storyboard met potlood getekend. De teksten, voice-over en animaties worden uitgewerkt tot een compleet verhaal. Je ziet dat er gekozen is voor een herkenbare kleurstelling aan de hand van de huisstijl van EventBar. Bij deze animatievideo is er gekozen voor een digitaal storyboard, zodat dit ook meteen geanimeerd kan worden.

Stap 5: Digitaal ontwerpen

Het storyboard wordt 2d uitgewerkt in Illustrator. Voor de grafisch vormgever betekent deze stap het finetunen van het storyboard. Voor de animatie wordt de muziek, de tekst en de voice-over ingeladen, zodat de animaties kloppen met de muziek, de tekst en de voice-over. De basis staat nu, maar er beweegt nog niks.

Stap 6: Animeren

Nu kan het animeren beginnen. In Adobe After Effects, worden de 2d-tekeningen 3d. De animaties komen tot leven en veranderen van platte schetsen op papier naar bewegende 3d-elementen op je beeldscherm. De uitdaging bij EventBar lag bij de natuurlijke bewegingen van de personen. De personen moesten niet alleen op een natuurlijk manier bewegen, zij moesten ook synchroon met de voice-over spreken. Testen, nog een keer testen en weer aanpassen. Als animator moet je geduld hebben om tot een mooi resultaat te komen.

Het eindresultaat

En dan uiteindelijk, na al deze stappen, levert het deze animatiefilm op. Van het papier naar je beeldscherm in 5 stappen.