Contact opnemen

De AVG, wat moet je ermee?

Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU). De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) is dan verleden tijd. In deze blog geef ik je handvatten, zodat je je goed kunt voorbereiden op de AVG, de Nederlandse versie van het Europese General Data Protection Regulation (GDPR). Raak niet in paniek, maar lees je goed in.

Nick Ebbers Door Nick, Adviseur & trotse eigenaar
Leestijd: 3 minuten

Wat verandert er?

De AVG versterkt de positie van de mensen van wie gegevens worden verwerkt. Hun bestaande (privacy)rechten worden sterker. Anderzijds krijgen organisaties die persoonsgegevens verwerken meer verplichtingen. De nadruk ligt op de verantwoordelijkheid van organisaties om te kunnen aantonen dat zij zich aan de wet houden. Je moet voortaan actief kunnen aantonen dat je je als ondernemer aan de nieuwe privacywet houdt.

Wat moet je doen?

SSL-Certificaat
We schreven er al eerder over, maar onder de AVG is een SSL-certificaat verplicht. Voor een optimale beveiliging van je website kun je bij ons terecht. Zonder SSL is je website simpelweg niet veilig meer.

Privacy Statement
Plaats een heldere privacyverklaring op je website. Een linkje in de footer van je website is bijvoorbeeld een goede plek. Zorg er wel voor dat je inzichtelijk hebt welke gegevens via je website worden opgeslagen en/of worden verwerkt. Ons Privacy Statement staat op de contactpagina. Deze privacyverklaring hebben we opgesteld met de tool van www.veiliginternetten.nl.

Contactformulieren
Heb je een contactformulier op je website? Dan mag je vanaf nu alleen maar informatie vragen die je écht nodig hebt. Vraag je bijvoorbeeld om een postcode, dan moet je expliciet vermelden waarvoor je dit nodig hebt.

Gebruikers van je CMS
Alle gebruikers die toegang hebben tot je CMS (Content Management Systeem) van je website moeten een geldige reden hebben om hierin te werken. Dit moet je vastleggen, zodat het duidelijk is wie (en waarom) toegang heeft tot de persoonsgegevens van derden.

ebbers media team

Meer weten?

Neem eens een kijkje op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zij hebben een compleet dossier opgesteld over de AVG. Hier kun je onder andere de regelhulp vinden. Je krijgt daar in 10 stappen een beeld van waar je aan kunt werken om goed voorbereid te zijn op de Algemene verordening gegevensbescherming.

Er is ontzettend veel geschreven over de AVG met bijbehorende adviezen. Bepaal wat voor jou bedrijf van belang is. Deze blog op Marketingfacts.nl geeft je een ultieme checklist. Loop deze punten langs en bekijk of je iets moet veranderen. Zie het als iets positiefs, want was jij al bewust bezig met de privacy van je klantgegevens? Zo niet, dan moet je nu wel.